Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Hizmetlerimiz

Endodonti

Kök kanal tedavisi

Dişlerinizin onları çene kemiğinize sabitleyen “kökleri” vardır. Dişlerinizin her birinin içinde pulpa adı verilen bir kan damarı ve sinir karışımı bulunur. Pulpa, pulpa odası adı verilen bir boşluk içinde bulunur ve bu, dişin köklerine kadar uzanır. Kök içindeki pulpa odasına kök kanalı denir.

Kanal tedavisi neden gereklidir?

Dişiniz zarar görürse, içine bakteri girebilir. Bu tahrişe, ağrıya ve şişmeye neden olur. Dişin içindeki pulpa enfekte olursa, bu kök kanalı içindeki pulpaya yayılabilir.

Kanal tedavisinin amacı hasarlı pulpayı çıkararak ve enfeksiyonu tedavi ederek dişinizin çekilmesini önlemektir.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle kanal tedavisine ihtiyacınız olabilir:

  • Şiddetli diş çürüğü
  • Dişte tekrarlanan tedavi
  • Çatlak diş
  • Kırılmış bir diştacı
  • Çatlak veya gevşek dolgular
  • Diş eti hastalığı
  • Ağzınıza darbe gibi bir yaralanma

Enfeksiyon tedavi edilmezse daha da yayılabilir ve bir irin topluluğu olan apseye neden olabilir. Bu ağrılı, hassas olabilir ve diş ve çene çevresinde şişmeye neden olabilir.

Bazen dişinizin rengi diğer dişlerinize göre daha koyu görünebilir, bu da dişinizin içindeki sinirin öldüğü veya ölmekte olduğu anlamına gelir.

Kanal tedavisinin alternatifleri nelerdir?

Kanal tedavisi dişleri kurtarmak için kullanılır, sağlıklı ve doğal bir gülüşe sahip olmanızı sağlar. Kanal tedavisine alternatif, enfeksiyon kendi kendine iyileşmeyeceğinden dişi tamamen çıkarmaktır.

Diş hekiminiz her zaman doğal dişinizi mümkün olduğu kadar korumaya çalışacaktır, ancak dişiniz çok hasar görmüşse veya tedaviden sonra dişinizin iyileşmesini engelleyen ciddi diş eti hastalığınız varsa, dişinizi çekmenizi önerebilir.

Kanal tedavisi sırasında neler olur?

Adım 1

Bölge uyuştuğunda, diş hekiminiz ağzınızın içine ince bir lastik tabaka yerleştirecektir. Buna diş izolasyon lastiği denir ve üzerinde çalışılan diş dışında her şeyi kapsar. Diş etrafındaki alanı temiz tutmaya ve herhangi bir enfeksiyonun yayılmasını durdurmaya yardımcı olur.

Adım 2

Diş hekiminiz bir matkap kullanarak dişinizin üst kısmında bir delik açacak ve pulpayı çıkaracaktır. Küçük aletler ve dişin içini dezenfekte etmek için bir sıvı kullanarak boş deliği temizleyecekler ve tüm enfekte malzemenin temizlendiğinden emin olacaklar. Aletler, dişin daha hassas bir şekilde doldurulmasını ve temizlenmesini sağlamak için kanalların daha düzenli bir şekle getirilmesine yardımcı olur.

Adım 3

Diş temizlendikten sonra diş hekiminiz onu dolduracak ve mühürleyecektir. Diş hekimi tüm enfeksiyonun temizlendiğinden emin olmadığı zaman geçici bir dolgu yapacaktır. Daha sonra dişin kalıcı olarak doldurulması için ikinci bir randevunuz olacak. Dişiniz çok aşınmışsa veya daha fazla hasar görme riski altındaysa, diş hekiminiz dişinizin üzerine oturan yapay bir başlık olan bir kuron takılmasını önerebilir.