Özel Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

Hizmetlerimiz

Periodontoloji

Diş eti hastalığı, dişlerinizin etrafındaki dokuları etkileyen yaygın bir durumdur. Diş etlerinde şişlik, kızarıklık ve bazen ağrıya neden olur ve tedaviden kaçınmak diş eti çekilmesine ve hatta diş kaybına neden olabilir.

Dünyadaki yetişkinlerin çoğunda, az miktarda da olsa bir miktar diş eti hastalığı vardır. Bununla birlikte, diş eti hastalığı, düzenli fırçalama, diş hekiminizle yapılan kontroller ve hijyenist randevuları dahil olmak üzere iyi bir ağız hijyeni rutini sürdürmekle önlenebilir.

Ana diş eti hastalığı türleri, diş eti hastalığı tedavileri ve dikkat edilmesi gereken belirtiler hakkında daha fazla bilgi edinin.

Diş eti hastalığının ana türleri nelerdir?

Üç ana diş eti hastalığı türü vardır: diş eti iltihabıperiodontitis ve akut nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı (ANUG). Diş eti iltihabı, dişlerinizi çevreleyen dokuların iltihaplanmasıdır. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse, dişlerinizi destekleyen kemikleri ve bağları etkileyebilen periodontitis adı verilen başka bir diş eti hastalığına yol açabilir. ANUG, aniden gelişen ciddi bir diş eti hastalığı türüdür. Diş eti hastalığı her zaman ağrılı değildir, bu yüzden sizde olduğunu fark etmeyebilirsiniz. Bu nedenle düzenli kontroller için diş hekiminizi ziyaret etmeniz önemlidir.

Diş Eti İltihabı

Diş eti iltihabına bakterilerin neden olduğu yumuşak, yapışkan bir madde olan plak birikimi neden olur. Dişlerinizdeki plakları düzenli olarak fırçalayarak ve diş ipi kullanarak temizlemezseniz diş etlerinizin iltihaplanmasına neden olabilir. Diş etleriniz fırçalarken kanayabilir, ancak genellikle ağrılı değildir.

Plakları çıkarırsanız ve dişlerinize ve diş etlerinize iyi bakarsanız, diş eti iltihabınızın iyileşmesi muhtemeldir. Ancak plağı düzgün şekilde çıkarmazsanız, periodontitis adı verilen daha ciddi bir diş eti hastalığı türü geliştirebilirsiniz.

Diş eti iltihabının belirtileri şunlardır:

  • Dişlerinizi temizledikten, diş ipi kullandıktan sonra veya elma gibi sert bir şey yedikten sonra kanama

  • Ara sıra oluşan ağız kokusu vakaları (halitosis)

  • Ayrıca kırmızı veya şiş diş etlerini de fark edebilirsiniz

Diş eti iltihabı semptomlarınız varsa, bunu evde fırçalama ve diş ipi kullanma teknikleriyle çözebilirsiniz. Veya profesyonel bir diş temizliği için bir hijyenist ile görüşebilirsiniz. Bu, herhangi bir tartar, plak veya bakteri ürünü izlerinin çıkarılmasını içerecektir.

Diş Eti Çekilmesi

Diş eti iltihabınız tedavi edilmezse, iltihap dişlerinizi yerinde tutan bağlara ve kemiklere yayılabilir. Bu, periodontitis adı verilen bir diş eti hastalığı türüdür. Diş etleriniz dişlerinizden çekilmeye başlayarak oyuklar bırakabilir. Bu çukurlar, diş fırçasıyla ulaşamayacağınız plakları hapseder.

Zamanla plak sertleşerek tartar haline gelir. Bu, daha fazla plak toplayarak diş etlerinizi daha da tahriş edebilir. Çukurlar daha sonra derinleşebilir ve temizlenmesi daha da zorlaşarak sorunu daha da kötüleştirebilir. Bazen diş etlerinde enfeksiyon gelişebilir. İrin diş etlerinizin altında birikerek apseye neden olabilir.

Tedavi edilmeyen periodontitis diş etlerinizin dişlerinizden büzülmesine neden olabilir (çekilme olarak adlandırılır). Bu daha sonra dişlerinizin bazı köklerini açığa çıkararak onları hassas hale getirebilir. Herhangi bir kemik kaybınız varsa, dişlerinizde gevşeklik hissedilebilir. Periodontitisiniz birkaç yıl tedavi edilmezse dişlerinizi bile kaybedebilirsiniz.

Diş eti iltihabınız periodontitise dönüştüyse, aşağıdaki belirtilerle karşılaşabilirsiniz::

  • Ağız kokusu (halitosis)

  • Diş eti çekilmesi ve hassas dişler

  • Sallanan diş

  • Ağzınızda kötü bir tat

  • Diş eti apseleri (diş etinizin altında biriken irin)

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, bizi ziyaret etmenizi öneririz.

Akut nekrotizan ülseratif diş eti iltihabı (ANUG)

ANUG, aniden gelişen ciddi bir diş eti hastalığı türüdür. Şişlik, ülser, ağız kokusu (halitosis) ve ağrıya neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. ANUG mümkün olan en kısa sürede bir diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir.

ANUG semptomları şunları içerir:

  • Kolay kanayan çok ağrılı ülserler

  • Ağız kokusu (halitosis)

  • Ağzınızda metalik bir tat

  • Yutma veya konuşma zorluğu

  • Ağzınızda çok fazla tükürük olması

  • Ayrıca ateşiniz yüksek olabilir ve genel olarak kendinizi iyi hissetmiyor olabilirsiniz

Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen bir diş hekimine görünmelisiniz.

Diş eti hastalığı nasıl tedavi edilir?

Yapacağınız tedavi türü, diş eti hastalığınızın ne kadar ciddi olduğuna bağlı olacaktır. Tedavinin amacı, mevcut diş eti hastalıklarını kontrol altına almak ve daha ileri sorunları önlemektir..

  • Günlük fırçalama ve diş ipi kullanma rutini ile hafif diş eti hastalığını (diş eti iltihabı) tedavi edebilirsiniz. Diş hekiminiz veya hijyenistiniz, zamanla daha iyi olduğundan emin olmak için diş etlerinizdeki çukurların boyutunu ve diş etlerinizin ne kadar kolay kanadığını izlemek için sizinle düzenli kontroller ayarlayacaktır.

Diş hekiminiz periodontitisiniz olduğunu düşünüyorsa:

    • Klinisyeniniz dişleriniz ve diş etleriniz arasındaki boşlukların derinliğini ölçmek için bir periodontal prob kullanacaktır. Diş etlerinizin ne kadar kolay kanadığını ve dişlerinizde ne kadar plak ve tartar olduğunu kontrol edebilirler. Dişlerinizin ve çene kemiğinizin durumunu kontrol etmek için röntgen de gerekebilir.

    • Periodontitis veya akut nekrotizan ülseratif diş eti iltihabını (ANUG) tedavi etmek için kök planlaması gerekebilir. Kök planlaması plak, tartar ve hasarlı diş kaplamasını ortadan kaldırır. Diş hekiminiz veya hijyenistiniz, kök planlamayı daha rahat hale getirmek için lokal anestezi kullanabilir. Bu, diş etlerinizdeki hissi tamamen engelleyecektir.

    • Çok ciddi bir enfeksiyonunuz varsa antibiyotik tedavisi önerilebilir. Antiseptik gargara, bakterilerin büyümesini engellemeye yardımcı olmak için bir hijyenist tarafından önerilebilir. Bununla birlikte, bir gargara, dişlerinizde zaten birikmiş olan plağı çıkaramaz.

Bu durumda, bir hijyenist tarafından fırçalanmalı veya çıkarılmalıdır.

    • Daha ciddi periodontitisiniz varsa ve diğer tedaviler işe yaramadıysa, diş hekiminiz diş eti ameliyatı için sizi bir periodontiste yönlendirebilir. Bu, periodontal hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıdır. Bupa Dental Care ağı üzerinden birçok uzmanımız bulunmaktadır. Diş eti ameliyatı, bakterileri yok etmeye ve diş etlerinizi ve kemiğinizi onarmaya yardımcı olabilir. Ayrıca dişlerinizin görünümünü iyileştirebilir ve hassasiyeti azaltabilir.